top of page

φωτογραφίες Σοφία Κύρινα

γουτού γουπατού

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Μία ιστορία του τότε. 

Μία ιστορία του τώρα.

Το βαθιά ανθρώπινο διήγημα “Γουτού Γουπατού” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γραμμένο πριν από 100 χρόνια, συνομιλεί με αληθινές ιστορίες παιδιών και εφήβων του 21ου αιώνα, τις ακούει και με χιούμορ κλείνει τρυφερά το μάτι σε κάθε άνθρωπο που νιώθει “διαφορετικός”.

 

Πώς από τα άκρα μπορούμε να φτιάξουμε ξανά μια νέα αρχή;

Μια βουτιά στον μικροσύμπαν του Μανωλιού του Ταπόη, που τον επετροβολούσαν οι μάγκες της αγοράς, τον εχλεύαζον τα κορίτσια της γειτονιάς, τον εφοβούντο τα νήπια και τα βρέφη. Ο εκφοβισμος και η κοροϊδία μπλέκονται με την τρυφερότητα και τη στοργή, την παραξενιά και την απορία. 

Μια ιστορία για την ετερότητα, την αναπηρία, το Άλλο και το εγώ. Η ιστορία των μικρών περιστατικών καθημερινής βίας και των μεγάλων στιγμών της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αγάπης.

Σε έναν 6μελή μεικτό θίασο, ηθοποιοί με και χωρίς αναπηρία, μεταμορφώνονται, τραγουδούν και αφηγούνται την ιστορία του Μανωλιού που μοιάζει τόσο με τη δική τους ιστορία...

Η ομάδα Εν Δυνάμει, πάντα αφορμισμένη από τις προσωπικές αναζητήσεις και ανησυχίες των μελών της αλλά και των κοινωνικών ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία, προσπαθεί μέσω της Τέχνης να οδηγηθεί προς νέες ανακαλύψεις και να αφυπνίσει την σκέψη των θεατών και όχι μόνο πάνω σε καίρια ζητήματα με θεματική την αναπηρία και όχι μόνο. Στη νέα παράσταση της ομάδας "Γουτού Γουπατού" θεατές και θίασος βυθίζονται σε ένα αναστοχαστικό ταξίδι διερεύνησης του κοινωνικά επιβεβλημένου και προσωπικού στίγματος του καθενός και της καθεμιάς. Με σκοπό τη ζύμωση της αντίληψης πως η αλλαγή προς έναν κόσμο συμπερίληψης βρίσκεται στα χέρια μας.

Η παράσταση "Γουτού Γουπατού" αποτελεί μέρος του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος "Κοινωνία Χταποδιών" της ομάδας Εν Δυνάμει, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο απευθύνεται σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας. Στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα διάρκειας 2 διδακτικών ωρών περιλαμβάνεται και βιωματικό εργαστήρι με τους μαθητές/τριες που παρακολούθησαν την παράσταση με καθοδηγητές τον 6μελή θίασο της ομάδας Εν Δυνάμει. Η ομάδα Εν Δυνάμει μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κοινωνία Χταποδιών» επιχειρεί μέσω της Τέχνης, δηλαδή της παράστασης και του βιωματικού θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου, να τονώσει στους μαθητές τα αισθήματα ισότητας και ισοτιμίας καθώς και να παρακινήσει την σκέψη αυτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, την ετερότητα, την δικαιοσύνη και την αδικία, τον εκφοβισμό. Με την θεατρική φόρμα και τη ροή του εργαστηρίου οι ηθοποιοί θα προσπαθήσουν να καθοδηγηθούν με τους μαθητές προς μία νέα κοινωνία συμπερίληψης, μακριά από επιβεβλημένα στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η κριτική σκέψη των μαθητών και μαθητριών και η απαγκίστρωση από προκαταλήψεις θα προκαλείται από τις δραστηριότητες και τα ερωτήματα του εργαστηρίου.

Η παράσταση "Γουτού Γουπατού" θα παρουσιαστεί για περιορισμένες ημερομηνίες και στο κοινό, σε βραδινές παραστάσεις, ξεκινώντας την 12η Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ταυτότητα παράστασης:

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Βόμβολος

Σκηνογραφία: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κινησιολογία: Βιτόρια Κωτσάλου

Φωτισμοί-κατασκευή σκηνικών: Richard Anthony

Μουσική διδασκαλία: Μαρία Χελά

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή

Βοηθητικές ηχογραφήσεις: Tanya Jones

Φωτογραφίες-βίντεο: Σοφία Κύρινα, Σοφία Κωνσταντινίδου

Αφίσα-έντυπο & ψηφιακό υλικό: Φαέθων Βανδώρος

Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Κύρινα, Ελένη Δημοπούλου

Παίζουν οι (αλφαβητικά): Ηλίας Κουγιουμτζής, Παναγιώτης Ματζίρης, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Ντολόπουλος, Χάρις Σερδάρη, Δανάη Τσορλίνη.

δείτε εδώ το teaser της παράστασης:
bottom of page