top of page

Home? το μικρό-μικρό σπίτι

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης//1-2.2016

Η σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση «Ηοme? το μικρό – μικρό σπίτι» είναι μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο εαυτός, οι επιθυμίες, τα όνειρα, έξω από το κοινωνικό πλαίσιο που επιβάλλει σε όλους μας τρόπους να βλέπουμε τον εαυτό μας, τις επιθυμίες μας, τα όνειρά μας, το χώρο μας. Η ομάδα Εν Δυνάμει, στην ερευνητική της πορεία προς την παράσταση «Το "Άλλο" Σπίτι», επέλεξε να εκφραστεί πρώτα με την εικαστική γλώσσα ώστε να δώσει μορφή στις σκέψεις και στις ιδέες της. Η εικαστική προσέγγιση σε συνδυασμό με την τεχνολογία αποδείχτηκε απολύτως κατάλληλη για μία νέα βιωματική εξερεύνηση, όπου τα συναισθήματα και οι επιθυμίες των Εν δυνάμει καλλιτεχνών δημιουργούν έναν άμεσο διάλογο αντιδράσεων και ερεθισμάτων. Η εικαστική αυτή πρόταση υιοθετήθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα και εκτέθηκε στο χώρο του μουσείου από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Θούλη Μυσιρλόγλου.

Σημείωμα της εικαστικής επιμελήτριας Θούλης Μυσιρλόγλου

«Tο συγκεκριμένο εγχείρημα θέτει ουσιαστικά ερωτήματα γύρω από το θέμα κατασκευής του εαυτού, βάζει δηλαδή θέματα ταυτότητας σε ένα πλαίσιο πολύ ευρύτερο από τα συμβατικά όρια της σύγχρονης τέχνης. Αν η σύγχρονη τέχνη είναι το όχημα για διαφορετικές εμπειρίες του κόσμου, το project “Home? το μικρό-μικρό σπίτι” μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση και να εμπλουτίζει το περιβάλλον της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρόσληψής της.»

«Το βράδυ το ονειρεύτηκα, το μικρό – μικρό σπίτι, το σπίτι μου. Σαν μία μυρωδιά  που κάπως κάτι σου θυμίζει, εγείρει τη φαντασία και σε αναστατώνει, αλλά και σου προκαλεί αγωνία όπως κάθε καινούργιο και άγνωστο. Ονειρεύτηκα παιδιά που τα σπίτια τους είναι άλλα σπίτια. Που τα παιδιά είναι άλλα παιδιά. Που η φαντασία τους δεν είναι δειλή όπως η δική μου. Που τολμήσανε να κοιμηθούν σε ιπτάμενα χαλιά, να γίνουν ακροβάτες σε κόκκινο τσίρκο. Που γκρεμίσανε τοίχους για να φωλιάσουνε τα άγρια ζώα του δάσους στην κουβέρτα τους. Έτσι, για να μετατρέπεται το φευγιό της φαντασίας σε ύλη.»

Πωλίνα Γιωλτζόγλου

Η εικαστική εγκατάσταση δημιουργήθηκε σε τρία στάδια:

 

Στάδιο α’

Περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις των μελών της ομάδας, συζητήσεις, κατασκευή μακέτας και εφαρμογή της σε φυσικό χώρο και μέγεθος ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, ένας νέος μικρός-μικρός κόσμος. Οι καλλιτέχνες – δημιουργοί καταθέτουν ιδέες, σκέψεις και κείμενα για το «σπίτι» που μέσα σ’ αυτό θα ήθελαν να ζουν.

Στάδιο β’

Μετά την κατασκευή της μακέτας, η δημιουργική ομάδα ετοιμάζει σε πραγματικό χώρο το δωμάτιο ακριβώς όπως το έχει φανταστεί ο κάθε δημιουργός. Η κινηματογραφική ομάδα με ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό καταγράφει την πρώτη επαφή του καλλιτέχνη με το χώρο του σε τρισδιάστατο βίντεο. Η διαδικασία αυτή τεκμηριώνεται από φωτογραφίες και βίντεο των συμμετεχόντων να ζουν μέσα στο μικρό – μικρό ονειρεμένο τους σπίτι.

Στάδιο γ’

Η φωτογραφική ομάδα επισκέφθηκε περισσότερα από 50 σπίτια και κατέγραψε  λεπτομέρειες που αποτυπώνουν  τη «διαφορετικότητα», όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους κατοίκους των σπιτιών και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η συλλογή από τις αληθινές ιστορίες ανθρώπων θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης.

Πού θα ήθελες να ζεις; Πώς είναι ο χώρος των ονείρων σου;

Πού αισθάνεσαι ευτυχία, χαρά, αυτοπεποίθηση; Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε ονειρεύεσαι!

Στα σπίτια κατοικούν: 

Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βάσω Ασίκογλου, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Παρμενίων Κυριακούλης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Βασίλης Πέτρου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Βαγγέλης Κοσμίδης, Θάνος Νανάσης, Δημήτρης Μέξης, Μαρία Κολτσίδα,  Χρύσα Παπαδοπούλου, Μιχαέλα Παπαδημητριου, Λώρα Λούκας, Κώστας Ιορδάνου, Θεοδώρα Πέρδη, Λάμπρος Φλιούκας, Λεωνίδας Μπειλής, Δήμητρα Τσώκου, Μπρους Γουίλλις, Ορέστης Δημόπουλος, Στέφανος Καϊναδάς, Δημήτρης Καβαλιώτης, Μαργαρίτα Σακελλάρη, Άννα Hege, Αγγελική Μούσιου

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Εικαστική επιμέλεια: Θούλη Μυσιρλόγλου
Υπεύθυνοι εικαστικού εργαστηρίου-Σκηνογραφική εφαρμογή εικαστικής εγκατάστασης: Richard Anthony-Μαρία Καβαλιώτη
Κινηματογράφηση-βιντεοπροβολές: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός 3D,ψηφιακή εγκατάσταση: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός Οπτικής Επικοινωνίας: Ιωάννης Εργελετζής
Κείμενα-Σύνθεση: Ελένη Ευθυμίου
Σχεδιασμός ήχου: Οδυσσέας Γκάλιος
Υπεύθυνη φωτογραφικού υλικού: Ευαγγελίνα Καριοφύλλη
Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Ιορδάνου
Επιστημονική Σύμβουλος: Πωλίνα Γιωλτζόγλου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Κολλιοπούλου
Bοηθός παραγωγής: Κάριν Καζεπίδου
Ειδικές Κατασκευές: Laura Anna Lucas

 

H ομάδα ευχαριστεί από καρδιάς τους ανθρώπους που βοήθησαν καθοριστικά στη δημιουργία των σπιτιών: 

Γιώργο Παρασκευόπουλο – Q Sound&Light, Νεκτάριο Μπασδέκη – Studio43, Μιχάλη Γκατζόγια, Ιορδάνη Θεοδοσιάδη, Λάμπρο Φλιούκα, Λεωνίδα Μπεϊλή, Βαγγέλη Κασαπάκη, Διονύση Μεταξά – ομάδα Light 16, Χρήστο Χέλμη, Γιώργο Κόγια.

bottom of page